18 октомври 2016 г.

Свинско със зеленчуци на тиган и ориз Басмати

   Дойде времето на по-тежките гозби. Какво по-подходящо за неделния обяд от задушени на тиган свински късчета със зеленчуци,  върху канапе от басмати в компанията на червено вино. ...Веднага оправя настроението от студеното и ветровито време и накланя везните в полза на следобедно неделно лентяйство:)




Продукти:
800 г свинско месо
2 глави лук
1 стрък праз
2 големи моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 тиквичка
1 ч.ч. ориз Басмати
сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист,
 червено вино, черен пипер,
бахар, стрък целина, олио, зехтин


   Свинското месо се измива, подсушава и нарязва на късчета. Аз го овкусих от предната вечер със сол, червен пипер, малко нарязан лук и дафинов лист и го оставих да престои в хладилника, но ако не разполагате с време, може и да пропуснете тази стъпка. Ще се получи все така вкусно. 
   Свинските късчета се запържват в голям тиган с малко олио до златисто. Добавя се червеното вино и малко вода и се оставя да се задушава под капак, като от време на време се разбърква. Докато се готви месото, се подготвя оризът. Измива се добре и се вари до омекване с три чаши вода. Още в началото аз слагам във водата и сол, бахар, бял или черен пипер, стрък целина и малко зехтин.

  Ако е необхозимо се добавя и още вода. Когато месото омекне и остане само на мазнина, се добавят и нарязаните на полумесеци и кръгчета лук и праз. Задушава се за няколко минутки, след което се прибавят морковите и чушките. Разбърква се добре, овкусява се със сол, черен пипер, дафинов лист и бахар. Когато морковите са почти готови се изсипват и тиквичките, нарязани на малки парченца. Оставя са да се задуши, след което се сервира върху ориз и се наръсва с пресен магзаноз. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар