27 септември 2016 г.

Пълнени камби за зимата

   Пълнените камбички са първото нещо, което свърша от зимнината у дома. Децата също я обожават и най-интересното за мен е, че се нахвърлят първо на чеснъчето! Камбичките правим с три плънки - моркови, карфиол и чесън. 



Продукти:
3 кг камби
1/2 глава карфиол
1 кг моркови
ок. 8 глави чесън
1 връзка целина /листата/
оцет
сол, захар, черен пипер


   
   Камбичките се почистват от дръжките и семките и се измиват добре. Морковите и карфиолът се нарязват на парченца. Скилидките чесън се обелват от люспите и ако не са много големи, се оставят цели. Прекалено големите се нарязват на по-малки парченца. Чушките се пълнят плътно със зеленчуци и се нареждат в буркани, в които е разпределен и нарязаният на парченца кервиз. Когато избирате камбите, не забравяйте да съобразите размера им с гърлото на съда, в който ще ги консервирате. Аз не разполагам с големи буркани с широко гърло и затова подбирам не много големи камби. Единственият недостатък на пълнените камбички е, че  в буркана се събира по-малко материал:) 



   Във всеки буркан се поставят и по няколко зрънца черен пипер, 1 ч.л. сол, 2/3 ч.л. захар и 1 ч.ч. оцет /ок.60-70 мл/.  Тези количества на подправките са за буркан тип "омния". Ако се ползат по-големи буркани е необходимо да се увеличат. 
   Долива се вода, бурканите се затварят и се стерилизират за ок. 10-15 мин. Не е добре да се варят много дълго, за да не омекне прекалено зеленчукът. Прекрасна зимна туршийка!
 


3 коментара:

  1. Нямам представа защо съм пропуснала тази красота! Опитвала съм пълнени камби, баба правеше, но цветенцата в които си ги превърнала ме впечатлиха! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, момичета! Радвам се, че са ви грабнали моите "цветенца":)

    ОтговорИзтриване