8 април 2016 г.

Постен гювеч

   Много обичам през уикенда да приготвям подобни ястия. Приготвяш всичко за десет минути, пъхаш във фурната и забравяш за него, а деня е твой :) А колко вкусно се получава...всъщност като всяко нещо приготвено в пръстен гювеч.



Продукти:
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
3 големи моркова
2-3 чушки
200 мл. доматен сок /белени накълцани домати/
1 среден патладжан
 1 чаша зелен фасул
чаша грах
чаша царевица
картофи
1 ч.л. червен пипер
олио,сол, черен пипер, пресен магданоз

   За приготвянето на постния гювеч не са нужни подробни и дълги обяснения. Всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват на парченца. Количествата са съвсем ориентировъчни. Могат да се прибавят всякакви любими зеленчуци. На дъното на гювеча се налива малко олио. Зеленчуците се изсипват, овкусяват се със сол, черен пипер, пресен магданоз и домашна подправка. Добавят се доматите и всичко се разбърква добре. Вместо доматен сок, могат да се използват и накълцани домати, но у дома от по-малките на трапезата обикновено към тези "подозрителни парченца" се подхожда с много недоверие:)). Долива се вода, а може и малко бира. Гювечът се похлупва и се поставя в студена фурна. Ястието се изпича на ок. 220 градуса. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар