29 април 2016 г.

Ароматен италиански хляб с билки и маслини

   И пак съм на хлебна вълна. Този път с ароматен италиански хляб с билки и маслини. Е няма такъв аромат.....А колко хляб се изяжда, докато е още топъл с малко масло...Всъщност колко малко му трябва на човек - порче топъл, вкусен, истински хляб!



Продукти за 2 хляба:
ок. 1 кг брашно
500 мл  топла вода
1/2 кубче жива мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
6 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
5 с.л. кисело мляко
2 шепи зелени маслини с чушка
пресен риган
пресен розмарин
малко парче масло
семена за наръсване


   Маята се разтваря в част от топлата вода. След като се разтвори напълно, се прибавя и малко брашно. Оставя се известно време, докато се активира маята. В останалата част от брашното се прави кладенче, в което се изсипват солта, захарта, останалата вода, зехтинът, пресованият чесън, киселото мляко и маята. Поомесва се и когато се оформи тестото се прибавят нарязаните на ситно подправки и маслините. Омесва се средно меко, гладко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.



  От втасалото тесто се оформят два плоски кръгли хляба. Поставят се в намаслена тавичка и тестото отново се оставя да втаса. Когато е готово, може да се намаже с вода или масло. С много остър нож се правят разрези и се наръсва със семена. Изпича се на 200 градуса за ок. 30-40 мин. Когато се извади от фурната, може внимателно да се намаже с малко разтопено масло. Добър апетит!




4 коментара:

  1. Страхотна коричка има хляба ти, Радост! Тъкмо извадих от машината един подобен с песто и маслини :) И май дори късният час няма да ме спре да си отчупя :)
    Поздрави на теб и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми допада с маслини, Пепи. А колкото и да е часът, не може човек да не си отчупи от топлия хляб!

      Изтриване
  2. Христос Воскресе! Здраве и щастие на цялото ви семейство!Чуден е станал, Радост. Идва ми да го придърпам целия:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во истина воскресе! Много здраве и щастие да царуват и във вашия дом, Траянче!

      Изтриване