14 април 2016 г.

Ръчен домашен бял хляб

 Домашният хляб у дома обикновено се пече в хлебопекарната машина. Рядко имам възможност да отделя толкова време да приготвя хляб на ръка, но определено си струва. Удоволствието да омесиш хляб с ръцете си и после да го извадиш уханен и топъл от фурната е огромно.



Продукти за 2 хлебчета по ок. 600 г
ок. 900-1000 г брашно
500 мл  топла вода
1/2 кубче жива мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
семена за наръсване




 Маята се разтваря в част от топлата вода. След като се разтвори напълно, се прибавя и малко брашно. Оставя се известно време, докато се активира маята. В останалата част от брашното се прави кладенче, в което се изсипват солта, захарта, останалата вода и маята. Омесва се средно меко, гладко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
   От втасалото тесто се оформят два хляба. Поставят се в намаслена тавичка и отново се оставя да втаса. Когато е готово, може да се намаже с вода или масло. С много остър нож се правят разрези и се наръсва със семена. Аз пека хляба на 200 градуса ок. 30-40 мин.




6 коментара:

  1. Прекрасен хляб, хем плътен, хем пухкав и снимките ти едни такива слънчеви! Поздрави, Радост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам се, че ти хареса, а със слънцето навън дойдоха и слънчевите снимки:) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Разкошен е станал! Заприлича ми на едновремешния заводски, но този е още по-хубав!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е! Направен с любов в домашна кухня, какво му трябва на човек повече :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно права си, Танче! Всъщност, като се замислих, единственото, което му трябва на човек са любими хора, с които да го сподели:)

      Изтриване