10 април 2016 г.

Дип от нахут с пресен лук и маслини

   Един лек и приятен дип, който идеално подхожда на препечена филийка. На мен лично тази комбинация, в компанията на чаша червено вино ми е напълно достатъчна за вечеря. За тази вкусотия отново използвах част от продуктите на Krina.


Продукти:
200-250 г нахут Krina
2-3 супени лъжици кисело мляко
1-2 скилидки чесън
1 малка глава лук или бялата част на стръкове пресен лук
1 шепа маслини
2 стръка пресен лук 
пресен магданоз
сол, зехтин


   Нахутът се накисва за една нощ в купичка с вода, след което се сварява докато омекне. Обелва се от люспите, за да се получи по-фина консистенция след пасирането. Когато нахутът е сварен добре, люспичките се отстраняват лесно и става сравнително бързо.  
   Готовият нахут се слага в подходящ съд, заедно с нарязаните на парченца лук и чесън. Добавят се 2-3 с.л. кисело мляко и всичко се пасира до пухкава и кремообразна консистенция. Количеството на киселото мляко може да се увеличава и намаля, според това каква е желаната гъстота. Овкусява се със сол и зехтин. Маслините, зелените перца на пресния лук и магданозът се нарязват на парченца, изсипват се при нахута и всичко се разбърква добре. Сервира се с препечен хляб и чаша вино:)


3 коментара:

  1. Радост,
    прекрасна е разядката.Много интересно и вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря, момичета! Радвам се, че ви допада моята хрумка:)

      Изтриване