31 януари 2016 г.

Гъбена чорба с праз и картофи

   Рецептата е адаптирана от рецепта на Иван Звездев в книгата му "160 избрани рецепти", която излезе преди години на пазара. Още тогава, когато я опитах ми стана любима. Много приятна и ароматна е, а е и лесна и бърза за приготвяне.


Продукти:

2 стръка праз
250 г гъби 
3 картофа
1 морков
целина, копър
олио, масло, сол, черен пипер
1 яйце
чаша кисело мляко





   Празът се почиства и нарязва на малки парченца. На дъното на тенджера се сипва малко олио. Добавя се парче масло  и когато се разтопи се изсипва празът. Разбърква се добре и се задушава за минутка. Прибавят се настърганият морков и нарязаните на кубченца гъби и картофи. Отново се разбърква добре, похлупва се и се оставя за няколко минути да се задушава, след което се долива вода и се оставя да се вари до омекване на зеленчуците. Овкусява се със сол и черен пипер. В оригиналната рецепта се прибавят 3 кубчета гъбен бульон, но аз предпочитам да не слагам и да оставя супичката с естествените и аромати. Яйцето се разбива заедно с киселото мляко и с тях се застройва супата.

   Накрая се наръсват нарязани на ситно целина и копър. Аз обикновено използвам от зелените подправки, които си замразявам във фризера, тъй като винаги приготвям супата през зимата. Резултатът е същият като с пресни, но със сухи подправки не бих опитала. 


1 коментар:

  1. Много питателна супа,Радост!Харесах я и запазвам рецептата,за да я приготвя в най скоро време!Благодаря:)

    ОтговорИзтриване