23 януари 2016 г.

Сармичките на дядо

   Отдавна се каня да споделя тази рецепта. Някой би казал - ами просто класическа рецепта за сармички! Но....за мен нещата съвсем не се изчерпват със съставките в рецептата. Има спомени от детството, които са невероятно ярки, а споменът ми за тези сармички е неоспоримото доказателство. Спомням си не само видът им, веселите компании, които се събираха около масата, но и ароматът, който изпълваше цялата къща. А вкусът им - все едно току-що съм ги опитала. 


 Продукти:
1 кг кайма смес
2 ч.ч. ориз /1 чаша - 150 мл/
1 стрък праз
кимион, черен пипер, червен пипер
вода, бира, зелева чорба
олио
2 големи кисели зелки
дафинов лист



  Оризът се измива добре и се размесва с каймата. Добавят се подправките - ситно нарязан праз, черен пипер, кимион, червен пипер /поне 2 ч.л./, олио. Няма да посочвам количество на подправките, тъй като всичко е въпрос на вкус. Аз лично предпочитам повече кимион и червен пипер. Всичко се омесва много добре. Добавя се и малко зелева чорба и водичка, може и чаша бира. Целта е да не стане прекалено сбита плънката. 



   Листата от зелките се отделят, а дебелите жилки се изрязват. Загребва се от каймата с кафеена или чаена лъжичка и се свиват малки сармички. Нареждат се в тенджера, на дъното на която се сипва малко олио. Когато се нареди един ред, отгоре се накапва малко олио, слага се  дафинов лист и т.н. От това количество на продуктите се получава една голяма тенджера с малки сармички, така че си предвидете повечко време и се въоръжете с търпение. Когато нямам време естествено ги правя и по-големи, но определено не е същото.
  Отгоре върху сармичките се поставя чиния, за да не се разместват и развият при варенето. Долива се вода, колкото да покрие леко сармичките и се варят на слаб огън. Колкото по-дълго къкрят, толкова по-вкусни стават. Ако е необходимо по време на варенето се долива вода, за да не загорят. 

3 коментара:

  1. Как хубаво си ги оформила, Радост и какво хубаво и вкусно чувство ми навяват :) Една от най-вкусните рецепти е това със сигурност!
    Да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Танче! Действително е сред най-вкусните рецепти от българската традиционна кухня!

      Изтриване