31 октомври 2015 г.

Няколко идейки за Halloween

Няколко забавни предложения за трапезата на Halloween:)

Идеята за очите от репички взех от тук. С тях ще украся салатата.







27 октомври 2015 г.

Червейчета

   Честно казано ми е трудно да свикна с празнуването на нетрадиционни за нас празници като Свети Валентин и Hаlloween. Знам ли, може и да е от годините...:) Но децата искрено се забавляват и така стигнах до идеята за тези червейчета. Според децата приличат на змиички, така че оставям на вас да решите на какво повече ви приличат:)



Продукти:
250 г масло
1 яйце
150 г кисело мляко
2 ванилии
150 г захар
1 ч.л. бакпулвер
ок. 600 г брашно
2 ч.л. какао
пудра захар за наръсване


   Маслото се нарязва на парченца и се оставя да омекне, след което се разбива с яйцето. Прибавят се киселото мляко, захарта и ванилията. Разбърква се отново и се добавят бакпулверът с брашното. Омесва се меко и гладко тесто, което се оставя в хладилника да се охлади за половин час. 
   От тестото се откъсва малко парченце и се смесва с какаото. От него се оформят топченца за очичките на червеите.
 От бялото тесто се откъсват парченца, които се разточват на фитилчета. Оформят се червейчета и се изпичат във фурната на 170 градуса









Торта "Лешникова наслада"

   На рожден ден, като на роджен ден - естествено трябва да има торта. Не се чудих дълго каква ще е. Рожденичката обича шоколад, лешници и целувки, затова и тортата трябваше да е с тях. Доста беше тъмно за снимки, но на следващия ден вече нямаше да има и следа от тортичката, а пък вкусът на тортичката си заслужава, за да я споделя.


Продукти за блата:
7 яйца
7 с.л. захар
150 г. смлени лешници
1 ванилия
3 с.л. брашно
2 с.л. какао
2 ч.л. букпулвер
1 капачка коняк/есенция ром

Крем:
1 л прясно мляко
4 яйца
8 с.л. нишесте
8 с.л. захар
1 с.л. какао
200 г. шоколад/кувертюр
50 г масло

Ганаш:
200 мл течна сметана
200 г черен шоколад/кувертюр

Украса и пълнеж:
1 оп. целувки
150 г. смлени запечени лешници


   Жълтъците се отделят от белтъците. Лешниците са смилат и се запичат леко. Захарта се добавя към жълтъците и се разбива с миксер. Прибавят се брашното, какаото, ванилията, коняка и бакпулвера и отново се разбърква. Белтъците се разбиват в отделна купа на сняг и заедно с лешниците се прибавят към жълтъците. Разбърква се внимателно с шпатула. Сместа се разделя на 4-5 части, от които на 170 градуса се изпичат блатове. 
    Докато се пекат блатовете се приготвя крема. Яйцата, млякото, захарта, какаото и нишестето се разбиват и се варят до получаването на гъст крем. Докато е още горещ се прибавят шоколадът и маслото. Разбърква се докато се разтопят. Кремът се покрива плътно с домакинско фолио, за да не се образува коричка и се оставя да се охлади.
   Тортата се сглобява като се редуват блат, крем, натрошени целувки, блат и т.н. Добре е да се остави тортата в хладилника да стегне, преда се измаже отстрани и да се залее с шоколадовия ганаш.
   За приготвянето на шоколадовия ганаш, загрейте сметаната на котлона, но без да кипва и дръпнете съда. Прибавете натрошения шоколад. Разбърквайте докато се разтопи и се получи хомогенна смес. 
   Когато ганашът се охлади, тортата се залива. Украсява се със запечени смлени лешници. Да ви е сладко!
    

19 октомври 2015 г.

Крем-супа от тиква, ябълка и мороков

   Какво е есента без аромата на тиква....


   Може би съм споделяла, че съм голям почитател на крем-супите и те често присъстват на домашната трапеза във всевъзможни вариации. За тази супичка обаче, реших да опитам прекрасната рецепта за Тиквена супа на Ева Тонева. Идеята зеленчуците за супичката да се запекат предварително страшно ми допадна. Само си представих аромата, който ще се понесе.....и така, въпреки лошите снимки, реших да споделя резултата - истински букет аромати и истинска наслада. Продуктите, които използвах общо взето са същите, само пропорциите им малко се различават, но това естествено изобщо не е от значение.


Продукти:
1 кг тиква 
2 ябълки
3 моркова
2 стърка праз
2 глави стар лук 
6 скилидки чесън
сол, зехтин, черен пипер, масло
250 мл прясно мляко
клонче пресен розмарин
заквасена сметана
кротони

   Всички продукти, обелени и нарязани на парчета, запекох ввъв фурната на 200 градуса, след което прехвърлих зеленчуците в дълбок съд, добавих топлото прясно мляко и пасирах добре. Добавих бучка масло и гореща вода за постигане на желаната гъстота. Супата се овкусява със сол, зехтин и черен пипер. Прибавя се клонче розмарин и се поставя на котлона да поври за десетина минутки. 
   Ароматната супичка поднесох с лъжица заквасена сметана.

15 октомври 2015 г.

Ароматни котлети от сьомгова пъстърва на фурна

   Ароматно, здравословно, вкусно.... Какво повече да кажа за тази прекрасна рибка, освен, че е и лесна и бърза за приготвяне. 


Продукти:
1 голяма сьомгова пъстърва
1/2 лимон
1 чаша бяло вино
розмарин
салвия
сол, черен пипер, бял пипер
ароматен билков зехтин



   Рибата се почиства /ако не е почистена още преди да я купите/, измива се и се нарязва с остър нож на котлети /шайби/. Осолява се, наръсва се със смлени черен и бял пипер. Лимонът се изцежда и сокът се смесва с бялото вино. Поливат се парченцата риба и се оставят да се мариноват и поемат ароматите, според времето, с което разполагате.

   Тавичката, в която ще се пече рибата се намазва с ароматен билков зехтин. Нареждат се котлетите и се наръсват с пресни листа салвия и розмарин. Полива се и с малко ароматен билков зехтин  Ако е необходимо се долива малко водичка и се изпича на 200-220 градуса.
   На рибата не е й е нужно дълго печене. За тази рибка аз долях малко вода, покрих отгоре с алуминиево фолио, без да завивам плътно тавата. Първоначално пекох на 200 градуса, а след като прецених, че рибата е почти готова, увеличих градусите и махнах фолиото, за да се получи златиста коричка. Не забравяйте и за чаша вино:) Добър апетит!



13 октомври 2015 г.

Симити

   Ето ги и турските симити на Илианка от Щъркелово гнездо - едно прекрасно и уютно местенце, в което честичко надничам:) Още щом видях тези изкусителни симитчета, веднага реших да ги опитам. Няма да описвам подробно приготвянето им, тъй като Илианка е представила всичко чудесно стъпка по стъпка. Спазих точно продуктите за тестото, но вместо 1 кубче прясна мая, използвах суха:



300 мл прясно мляко
2 пак. суха мая
125 мл олио
2 яйца
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
5 ч.ч. брашно
За плънката:
сирене
кашкавал
праз
За мазане и наръсване:
2 с.л. петмез
2 с.л. вода
1 к.ч. запечен сусам

   За намазване /потапяне/ използвах домашен гроздов петмез, който си бях приготвила миналата година и може би е по-рядък, защото ми се стори много добавянето на 1/2 к.ч. вода. Но за петмеза друг път...
    Първите симитчета направих като Илианка и добавих по-късно кашкавала.


   При следващите поставих в питката сиренето, отгоре кашкавала, след което направих разрез с остър нож. Нямаше проблем с кашкавала, а и лично на мен визията им ми допадна повече.  






   При тези в плънката добавих и наситнен праз. Отгоре намазах само с масло. Какъв аромат само се понесе....Е, това е! Опитайте непременно! Няма да съжалявате.:)


6 октомври 2015 г.

Пухкави мекици - II вид

   Ето ги и неделните мекички. Колкото и да избягвам мазните пържени тестени закуски, не може да не се поглезим понякога ....:). А и винаги се успокоявам с мисълта, че важни са умереността и това да не се прекалява с нищо. И така, след като поприспах съвестта си, ето ги и нашите неделни мекички:) 



Продукти:
2 пак. суха мая
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л. захар непълна
1 ч.л. сол
125 мл вода /прясно мляко/
ок. 500 г брашно


   Не виждам смисъл да се отплесвам в подробни обяснения за приготвянето. Накратко - от посочените продукти се омесва меко тесто и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си, с намазнени ръце се откъсва парченце,  от което се оформя мекичка и се изпържва в дълбок съд с олио. В последно време, когато използвам суха мая за подобни рецепти, първо оставям маята да се разтвори и активира в част от леко затоплената вода или мляко, в която прибавям и захарта. Да ви е сладко!