15 август 2015 г.

Пъстри кюфтенца

   Днес реших да разнообразя традиционните пържени кюфтенца и да ги освежа с малко зеленчуци. Добавих варена царевица, кисели краставички и пресни чушки сиврия, гарнирани с прилично количство пресен магданоз и босилек. Получиха се прекрасни, сочни и свежи кюфтенца, подходящи както за биричка, така и за бяло вино.


Продукти:
ок .0,500 г. кайма смес
1 голяма глава лук
1 скилидка чесън
1 к.ч. варена царевица
3 кисели краставички
3-4 чашки сиврия
пресен магданоз
пресен босилек
100 мл бира
1 малка филийка хляб
1 яйце
сол, черен пипер
олио и брашно за пържене

Лукът, киселите краставички и чушката се нарязват на малки парченца. Чесънът се счуква в хаванче, а подправките се нарязват на ситно. Филийката хляб се накисва в купичка с вода, след което леко се изцежда и се претрива с ръце. Всички продукти се смесват и каймата се омесва добре. Добре е да се остави да престой петнадесетина минутки, след което с ръце се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в нагорещено олио. Добър апетит! 






12 август 2015 г.

Пълнени чушки с ориз

   Обожавам пълнени чушки! Това е едно от любимите ми и най-често приготвяни ястия, когато дойде сезонът на пресните чушки за пълнене. Предпочитам нашите български класически сортове чушки - месести и ароматни, без значение зелени или червени и честно казано видя ли онези чушки със странна водниста консистенция и подозрителен зелен цвят, които все по-често се срещат на пазара, направо подминавам. 





Продукти:
ок. 8-10 пресни чушки капия 
500 г кайма смес
2 к.ч. ориз  
1 глава лук
2 моркова
2 домата
пресен магданоз
сол, олио, черен пипер
1 к.ч.  кисело мляко
1 яйце




   За измерването на ориза използвам чашка за кафе, но не от най-малките за еспресо, а от по-големите, които стават и за чай. Оризът се измива много добре, лукът се нарязва на кубченца, морковите се настъргват или нарязват на ситно. Доматите също се настъргват на ренде. Може да се използват и домати от консерва или доматено пюре, но аз през лятото винаги използвам пресени. Каймата и всички зеленчуци се омесват добре. Овкусява се със сол, черен пипер и наситнен пресен магданоз. 

   Чушките са измиват добре и се почистват от дръжките и семките, след което с помощта на лъжица се пълнят със сместа. На дъното на тенджера се налива олио и чушките се нареждат внимателно, така че да се предотврати излизането на плънката при варенето. Дръжките на чушките могат да се запазят и да се използват за капачета. Долива се водичка и чушките се варят до готовност. Не трябва да се прекалява с водата, за да не станат чушките като "измити". 
   Яйцето и киселото мляко се разбиват добре и се смесват. Подправят се със сол и черен пипер. Когато плънката се свари и чушките омекнат, сместа се изсипва на тънка струйка в ястието. Може да се сервира с кисело мляко. Не пропускайте да опитате това прекрасно ястие с дъх на лято..... 


4 август 2015 г.

Пъстърва с ароматен сос от бяло вино, горчица и соев сос

   Неустоимо вкусна рибка! Комбинацията от хрупкавото филенце и ароматния свеж сос е великолепна, а приготвянето е изключително бързо.


Продукти:
4 обезкостени филета от пъстърва

За соса:
150 мл бяло вино
2 ч.л. соев сос
1 ч.л. горчица
4 ч.л. готварска сметана
пресен магданоз
черен пипер
лимонов сок
брашно и олио за пържене




Филенцата се измиват, подсушават и наръсват със сол и лимонов сок. Оставят се настрани за 10-15 мин. и в това време се приготвя сосът. В малка касеролка се налива бялото вино и се слага на котлона да заври и да се поизпари алкохолът.  Прибавят се 2 ч.л. соев сос и 1 ч.л. горчица. Разбърква се добре. Ако желаете сосчето да е по-гъсто, може да оставите течността леко да се редуцира, след което се добавя и сметаната. Отново се разбърква хубаво, до получаването на хомогенна смес.  Към охладения сос се добавя нарязан на ситно пресен магданоз. 
   Филетата риба се овалват добре в брашно, изпържват се в силно нагорещено олио от двете страни и се подреждат върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Поднесете с чаша студено бяло вино! :)