24 юли 2015 г.

Ризото с тиквички и маслини

   Днес ви предлагам едно леко ризото, подходящо за горещите летни вечери в компанията на таратор или чаша студено бяло вино, а всъщност защо не и на двете :)


Продукти:
1.5 ч.ч. ориз
1 средна тиквичка
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 стрък пресен лук
2 моркова
150 г маслини без костилка
пресен риган
пресен босилек
1 кубче зеленчуков бульон
кашкавал
бяло вино
сол, черен пипер, олио



   Оризът си измива много добре със студена вода и заедно с нарязаните на ситно стар лук и чесън се запържва в малко олио. В това време се подготвят останалите зеленчуци. Тиквичката и  морковите се нарязват на кубченца, пресният лук на парченца, а обезкостените маслини на кръгченца.  Когато оризът стане прозрачен си прибавят останалите зеленчуци и натрошеното кубче бульон. Разбърква се добре, задушава се за няколко минутки и се долива 1 чаша бяло вино и водичка. За моя вкус обикновено доливам течност в съотношение 3:1. Течността не трябва да се долива наведнъж, а на части, като ястието се разбърква внимателно. Когато водата се поеме от ориза, се прибавя още течност и т.н. 


   Ястието се овкусява със сол и черен пипер. Пресните подправки предпочитам да добавя, когато оризът е почти готов, за да запазят максимално свежестта и аромата си. Готовото ястие се поръсва с настърган кашкавал. Добър апетит!


17 юли 2015 г.

Кюфтета от тиквички със заквасена сметана и горчица

   Едно пролетно-лятно предложение за кюфтета от тиквички с малко по-различен вкус. Имах известни притеснения, че сметаната може да направи сместа прекалено течна и да затрудни оформянето на кюфтета, но консистенцията се получи идеална. 



Продукти:
3 средни тиквички
2 картофа
2-3 с.л. заквасена сметана
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън /2 скилидки стар/
1 ч.л. горчица
1 яйце
100 г сирене
сол, черен пипер
пресен копър
пресен магданоз

за изпържването:
2 яйца
пшеничено брашно/ царевично брашно

 Тиквичките се обелват, настъргват и оставят да се отцедят добре. Може да се изтискат и с ръце. В това време картофите се обелват, сваряват и след като се поохладят се намачкват. Пресните подправки се нарязват на ситно, сиренето се натрошава. Всички продукти се смесват добре, до хомогенна смес. Ако горчицата е по-лека, количеството спокойно може да се увеличи, но тази, с която разполагах е много силна и с доста наситен вкус и затова се ограничих до една лъжичка. 


 Оформят се кюфтенца, които последователно се овалват в брашно и разбито яйце и се изпържват до златисто в нагорещено олио. Аз предпочетох първо да овалям в пшеничено брашно, после в яйце, след което в царевично брашно. Готовите кюфтенца задължително се нареждат върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервирайте с млечно-чеснов сос и чаша студено бяло вино :)