28 март 2015 г.

Пролетна пилешка чорба

   Днес ви гощавам с ароматна, свежа и пролетна пилешка чорба.....




Продукти:
1 пилешки фенер или друго пилешко месо
1стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 ч.ч. грах
2 ч.ч. спанак
1 голям морков
2 картофа
сол, черен пипер
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
магданоз, копър
сол, масло, черен пипер


   Пилешкото месо се сварява, като се отпенва много добре Ако е необходимо бульонът може да се прецеди. Аз използвах фенера и крилцата от едно пиле. Получава се чудесен, ароматен бульон. 


   Морковът и картофите се обелват и нарязват на парченца. На дъното на тенджера се разтопява маслото. Изсипват се морковите, картофите и грахът. Разбъркват се добре, долива се малко от пилешкия бульон и се задушават за няколко минути. Добавят се нарязаните на ситно лук и чесън и се долива останалата част от бульона. Супичката се оставя да ври на котлона, а в това време се обезкостява месото и също се прибавя в тенждерата.  Овкусява се със сол и черен пипер. Най-накрая, когато зеленчуците омекнат се добавя и почистеният и нарязан на малки парченца спанак. Чорбата се оставя да поври още няколко минути, застройва се с разбитите яйце и кисело мляко и се поръсва с пресен магданоз и копър. Ако не разполагате с пресни, могат да се използват и замразени, но сушени не препоръчвам, тъй като ароматът им изобщо не може да се сравнява с този на пресните. 


14 март 2015 г.

Сливенски милинки

   Споменът ми от сливенските милинки е още от дете. Всяка година, когато отивахме на море, спирахме на гости на роднини в Сливен и задължително похапвахме от тези милинки. Не зная дали все още ги пекат по фурните, но който не е опитвал, той не знае каква вкусотия са. Излапвахме по две тави с обилно количество айрян. Преди доста години срещнах тази рецепта, която доста се доближава до спомена ми за вкуса на сливенските милинки. Мисля, че беше на Иван Звездев, но не съм съвсем сигурна, така че моля пишете, ако някой знае със сигурност източника. Тогава идея нямах, че ще споделям нещата, които приготвям в блог и трябва да си записвам източниците:) Изисква повечко време за приготвяне и ако искате да похапнете милинки за закуска, трябва да планирате времето. Не съм опитвала, дали резултатът ще е същия, ако се замеси тестото от предната вечер. 


Продукти за тестото:
500 г брашно
25 г мая
300 мл топла вода
3/4 ч.л. сол
1/4 ч олио за намазване на ръцете и тавата
Заливка:
200 г брашно
150 гр масло
50 г мас
0,150 л вода
сол
1 яйце

   Това е оригиналната рецепта. Аз малко я променям като слагам 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар. Тавата и ръцете намазвам само с масло, а заливката правя също само с масло /без мас/, като малко намалям количеството на водичката и брашното, така че да се получи нещо като пухкав крем.




Маята се разтваря в част от топлата водичка с малко захар и брашно. Заедно с останалите продукти се омесва меко тесто. Меси се ок. 20 минути, докато започнат да се образуват шупли, но моят опит показва, че и ок. 10-15 са достатъчни, ако тестото се остави после добре да втаса за ок .30 мин, покрито с фолио и кърпа.
   Тавата се навазва добре с масло. Тестото се разделя на топченца с големина колкото орех, които се нареждат в нея на разстояние, а при оформянето на топчетата ръцете трябва да са намаслени, за да не залепнат милинките. След като се наредят милинките, се оставят отново да втасат, като тавата пак се покрива. 


   Докато втасват милинките се приготвя заливката. Маслото трябва да е много меко. Разбива се с миксер, докато постепенно се прибавят и останалите съставки. Трябва да се образува пухкав крем, който внимателно се разпределя върху втасалите милинки. Изпичат се веднага за ок. 35-40 мин. на ок. 180-200 градуса. При моята фурна, първо загрявам до 200 градуса и после намалям на 180. Готовите милинки се поръсват обилно с пудра захар. Да ви е сладко!  




12 март 2015 г.

Кюфтета с доматен сос на фурна

   Класически кюфтенца с доматен сос, но не пържени, а на фурна.


Продукти:
500 г кайма смес
1 яйце
2 глави лук
2 филии хляб
1 голям буркан домати консерва
магданоз, целина, сол, черен пипер, кимион, олио


   Филийките хляб се накисват във вода, след което се отцеждат леко и се стриват. Каймата се омесва с едно от яйцата, една нарязана на ситно глава лук, стрития хляб, сол, черен пипер, кимион и магданоз. Оформят се кюфтенца, които се нареждат в тавичка. Долива се малко водичка и се слагат във фурната да се запичат. Може да се покрият с алуминиево фолио.

  Докато кюфтенцата се пекат, доматите се смилат с пасатор. Останалата глава лук се нарязва на ситно и се задушава за 1-2 минути в тенджерка. Добавят се доматите. Сосът се вари, докато се сгъсти леко и се овкусява със сол, целина, магданоз и черен пипер. Доматеният сос се изсипва при кюфтенцата и ястието се дозапича във фурната.




8 март 2015 г.

Охлювчета с шунка и кисели краставички

   Честит празник, момичета! Бъдете усмихнати, обичани, прелестни и безкрайно щастливи през днешния ден!

Неделни глезотийки за закуска.........



Продукти за тестото:
500 г брашно
300 мл топла вода
1 пак суха мая
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио

Продукти за плънката:
100 г шунка
100 г сирене
100 г кисели краставички

ок 50 г масло
сусам и кашкавал за поръсване


   От продуктите за тестото се омесва гладко и меко тесто, което се завива с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Малка част от жълтъка на яйцето се заделя за намазване на охлювчетата. Докато  тестото втасва се приготвя плънката. Шунката и киселите краставички се нарязват на малки парченца, а сиренето се натрошава и всичко се смесва добре. 



   Тестото се разточва на правоъгълна кора. Маслото се разтопява и с него се намазва разточеното тесто, както и ръцете при оформяето на охлювчетата, за да не залепват. Тестото се наръсва равномерно с плънката и се навива на руло. Нарязва се напречно на шайби с дебелина ок 3-4 см. Парченцата се нареждат в намаслена тава. Жълтъкът се разрежда с малко водичка или прясно мляко и се него се намазват охлювчетата. Поръсва се със сусам и настърган кашкавал. Изпича се на 180 градуса за ок. 35-40 минути. 



7 март 2015 г.

Пиле със спанак и ориз на фурна


   С нетърпение чаках първия пресен спанак за година, така че ви гощавам с пиле със спанак и ориз на фурна. Едно много непретенциозно, но много, много вкусно ястие. 





Продукти:

3 пилешки бутчета
500 г пресен спанак
1 връзка пресен лук
4-5 скилидки чесън
1,5 ч.ч. ориз
сол, черен пипер, олио



   Пилето се сварява предварително и се обезкостява. На дъното на тенджера се сипва малко олио и за 1-2 минути се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Долива се булонът от пилето, след което се добавят се месото и нарязания спанак. Оризът се измива много добре със студена вода и също се прибавя към останалите продукти. Овкусява се със сол и черен пипер. Когато оризът омекне, ястието се прехвърля в тавичка и се запича във фурната. 



1 март 2015 г.

Чийзкейк "Баба Марта"

     Честита Баба Марта! Бъдете бели и червени, румени и засмени!
   С наближаването на пролетта и след купищата сладки и тежки десерти през зимата, надделява желанието ми за по-леки ястия и десерти на масата. Не ми се върти около печката да пека блатове и да бъркам тежки кремове. Непрекъснато се оглеждам за нещо свежо, прясно, зелено и леко. Нооо... трябва още малко търпение:) Обаче, докато чакам свежите пролетни зеленчуци, да похапнем чийзкейк с извара и заквасена сметана. В чест на празника, реших днешното предложение да е в бяло и червено:) Мартеничките на снимките са изработени от децата. Пожелавам им преди всичко да са здрави, но и да са все така ентусиазирани и творчески настроени!






Продукти:
1 голям пакет обикновени бисквити
200 г. масло
1 течна есенция ванилия "D-r Oetcker"
ок.200 г пудра захар
500 г. извара "Олимпус"
1 голяма кофичка заквасена сметана
3 пак. желатин
ок 350 мл. компот от малини

   1 пакет желатин се оставя да набъбне в малко затоплен сок от компот, след което на водна баня или за няколко секунди в микровълновата печка се дозатопля още малко, докато се разтвор напълно. Смесва се с останалия компот и се излива във форма за торта или в съда, в който ще се приготвя чийзкейка. Аз разполагам с една форма и затова предварително я покрих с домакинско фолио, за да мога да извадя желето, когато стегне и да използвам отново формата за по-нататъшното приготвяне на чийзкейка.
   Бисквитите се смилат в блендер и се заливат са разтопеното масло. Ароматизират се с малко ванилия. Разстилат се на дъното и по стените на съда, като се притискат добре. Формата се прибира в хладилника, за да стегне бисквитената основа, докато се приготви плънката. 


   В подходящ съд, с помощта на пасатор се разбиват на пухкав крем изварата, заквасената сметана и пудрата захар. Ароматизира се с останалата част от есенцията. Количеството пудра захар може да се промени значително, според предпочитанията. Спрях се на извара "Олимпус", тъй като има доста фина структура. Към крема се добавят останалите две пакетчета желатин, разтворени по описания по-горе начин. Половината от сместа се изсипва в бисквитената "формичка". Прибира се в хладилника, докато стегне леко. Отгоре внимателно се поставя желето, след което се изсипва останалата част от крема. Прибира се отново в хладилника. Необходими са няколко часа, за да стегне наистина добре. Да ви е сладко!