6 декември 2015 г.

Печена ципура с лук и лимон

  Честит Никулден на всички! Наистина днес е един от най-прекрасните зимни празници. От мен - едно бързо, вкусно и семпло предложение. Когато няма време или желание за по-сложни ястяи, тази печена рибка е идеалното решение - хем има риба на трапезата, хем прекрасният неделен ден може да се прекара в разходки.





Продукти:
4 пресни охладени ципури /за 4 пориции/
2 лимона
1 глава лук
сол, зехтин, черен пипер



   Обикновено охладената прясна ципура се продава изчистена, но в случай, че не е изчистена, рибата се почиства, измива се добре и се подсушава. Осолява се отвън и отвътре и се наръсва с черен пипер. Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци, а лимонът се нарязва на тънки шайбички. В коремчетата на рибите са нареждат парченца лук и лимони, които по време на печенето пускат ароматите си и чудесно овкусяват рибата. Отвън ципурата се намазва добре със зехтин, отгоре се нареждат се лук и лимон и се изпича в тавичка с малко вода. Любимата ми гарнитура за риба ,е както я наричам аз, пролетната картофена салата. При мекото време навън пресният лук е прекрасен и не мога да не се възползвам от свежестта му. Добър апетит!



1 коментар:

  1. Радост,
    Честит имен ден на всички именници ! Да са живи и здрави и Св.Николай да ги закриля.Чудесна е станала рибката.За такъв прекрасен празник е идеално предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване