21 декември 2015 г.

Еспресо целувки


   Тези сладки също неизменно присъстват на Коледа вече години наред. Всяка година си мисля да не ги правя, за да остане време да пробвам нещо различно и всяка година запретвам ръкави и ги приготвям. Признавам, обожавам ги. Много ми допада комбинацията между малката хрупкава целувка и аромата на ром, еспресо и шоколад. Единственият им недостатък е, че за разлика от меденките и разните джинджифилови сладки, тези, поне по мое мнение, когато престоят повече от седмица, губят част от вкуса си. На рецептата бях попаднала преди много години в списание Burda, но за съжаление вече не мога да кажа кой брой е бил, за да я видите. В оригиналната рецепта се използва нуга, вместо шоколад и орехи, но преди време намирането на нуга по магазините беше трудно и затова и сместа за пълнежа през годините е била във всякакви варианти. 


Продукти:
Целувчена смес:
2 белтъка
150 г пудра захар
1/2 ч.л. лимонов сок

Пълнеж:
ок. 100 г ситно смлени орехи
100 г шоколад
1 с.л. масло
2-3 с.л. силно еспресо
3 с.л. нутела
няколок капки есенция ром


Белтъците се разбиват заедно с пудрата захар и лимоновия сок на твърд сняг. Тавата се покрива с хартия за печене. С помощта на пош или чист, здрав найлонов плик, в едното ъгълче на който е отрязано отворче, се оформят малки белтъчени "капчици". Изпичат се на 140-150 градуса във фурната, след което се оставят да се охладят.



   Шоколадът се разтваря на водна баня. Когато се поохлади се смесва с останалите продукти. Трябва да се получи смес с гъстота, която позволява да се слепят сладките, без да се разтича. Това е. Да ви е сладко и весели празници!


Няма коментари:

Публикуване на коментар