6 октомври 2015 г.

Пухкави мекици - II вид

   Ето ги и неделните мекички. Колкото и да избягвам мазните пържени тестени закуски, не може да не се поглезим понякога ....:). А и винаги се успокоявам с мисълта, че важни са умереността и това да не се прекалява с нищо. И така, след като поприспах съвестта си, ето ги и нашите неделни мекички:) 



Продукти:
2 пак. суха мая
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л. захар непълна
1 ч.л. сол
125 мл вода /прясно мляко/
ок. 500 г брашно


   Не виждам смисъл да се отплесвам в подробни обяснения за приготвянето. Накратко - от посочените продукти се омесва меко тесто и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си, с намазнени ръце се откъсва парченце,  от което се оформя мекичка и се изпържва в дълбок съд с олио. В последно време, когато използвам суха мая за подобни рецепти, първо оставям маята да се разтвори и активира в част от леко затоплената вода или мляко, в която прибавям и захарта. Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Разкошно изглеждат тези мекички :) Не бих им устояла, ако са пред мен.

    ОтговорИзтриване
  2. Оха,че са бухнали,Радост,приспиват и моята съвест на мига! :) Хубава ,ведра октомврийска седмица!

    ОтговорИзтриване