27 октомври 2015 г.

Торта "Лешникова наслада"

   На рожден ден, като на роджен ден - естествено трябва да има торта. Не се чудих дълго каква ще е. Рожденичката обича шоколад, лешници и целувки, затова и тортата трябваше да е с тях. Доста беше тъмно за снимки, но на следващия ден вече нямаше да има и следа от тортичката, а пък вкусът на тортичката си заслужава, за да я споделя.


Продукти за блата:
7 яйца
7 с.л. захар
150 г. смлени лешници
1 ванилия
3 с.л. брашно
2 с.л. какао
2 ч.л. букпулвер
1 капачка коняк/есенция ром

Крем:
1 л прясно мляко
4 яйца
8 с.л. нишесте
8 с.л. захар
1 с.л. какао
200 г. шоколад/кувертюр
50 г масло

Ганаш:
200 мл течна сметана
200 г черен шоколад/кувертюр

Украса и пълнеж:
1 оп. целувки
150 г. смлени запечени лешници


   Жълтъците се отделят от белтъците. Лешниците са смилат и се запичат леко. Захарта се добавя към жълтъците и се разбива с миксер. Прибавят се брашното, какаото, ванилията, коняка и бакпулвера и отново се разбърква. Белтъците се разбиват в отделна купа на сняг и заедно с лешниците се прибавят към жълтъците. Разбърква се внимателно с шпатула. Сместа се разделя на 4-5 части, от които на 170 градуса се изпичат блатове. 
    Докато се пекат блатовете се приготвя крема. Яйцата, млякото, захарта, какаото и нишестето се разбиват и се варят до получаването на гъст крем. Докато е още горещ се прибавят шоколадът и маслото. Разбърква се докато се разтопят. Кремът се покрива плътно с домакинско фолио, за да не се образува коричка и се оставя да се охлади.
   Тортата се сглобява като се редуват блат, крем, натрошени целувки, блат и т.н. Добре е да се остави тортата в хладилника да стегне, преда се измаже отстрани и да се залее с шоколадовия ганаш.
   За приготвянето на шоколадовия ганаш, загрейте сметаната на котлона, но без да кипва и дръпнете съда. Прибавете натрошения шоколад. Разбърквайте докато се разтопи и се получи хомогенна смес. 
   Когато ганашът се охлади, тортата се залива. Украсява се със запечени смлени лешници. Да ви е сладко!
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар