19 октомври 2015 г.

Крем-супа от тиква, ябълка и мороков

   Какво е есента без аромата на тиква....


   Може би съм споделяла, че съм голям почитател на крем-супите и те често присъстват на домашната трапеза във всевъзможни вариации. За тази супичка обаче, реших да опитам прекрасната рецепта за Тиквена супа на Ева Тонева. Идеята зеленчуците за супичката да се запекат предварително страшно ми допадна. Само си представих аромата, който ще се понесе.....и така, въпреки лошите снимки, реших да споделя резултата - истински букет аромати и истинска наслада. Продуктите, които използвах общо взето са същите, само пропорциите им малко се различават, но това естествено изобщо не е от значение.


Продукти:
1 кг тиква 
2 ябълки
3 моркова
2 стърка праз
2 глави стар лук 
6 скилидки чесън
сол, зехтин, черен пипер, масло
250 мл прясно мляко
клонче пресен розмарин
заквасена сметана
кротони

   Всички продукти, обелени и нарязани на парчета, запекох ввъв фурната на 200 градуса, след което прехвърлих зеленчуците в дълбок съд, добавих топлото прясно мляко и пасирах добре. Добавих бучка масло и гореща вода за постигане на желаната гъстота. Супата се овкусява със сол, зехтин и черен пипер. Прибавя се клонче розмарин и се поставя на котлона да поври за десетина минутки. 
   Ароматната супичка поднесох с лъжица заквасена сметана.

1 коментар:

  1. Радост,
    прекрасна е крем - супата.Аз я предпочитам без мляко или сметана, но всеки има различен вкус.Тази седмица щях да правя подобна супа, но имах идея и батат да добавя.Чудесно ще се съчетаят вкусовете.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване