20 май 2015 г.

Наполеон от бутер тесто

   Ето и едно предложение за леко, свежо и приятно десертче, което е особено подходящо за пролетта и лятото. В плънката могат да се добавят всякакви плодове и сладко, което добавя допълнителна свежест и аромат. 




Продукти:

800 г бутер тесто
праскови/сладко от боровинки



   Наполеонът е много лесен за приготвяне и не отнема много време. От посочените продукти се получават два десерта като този на снимката. В крема на единия добавих белени праскови от компот, а в другия сладко от боровинки. 

   Бутер тестото се нарязва на еднакви парчета, според формата и размера на десерта, който желаете да направите. Аз изрязах 4 продълговати парчета, които след изпичането и охлаждането разделих с остър нож на две части и така се получиха по четири блата на десерт. Преди изпичането тестото трябва да е размразено, но студено /най-добре да се извади от хладилника непосредствено преди печенето/. 
   
   Блатовете се надупчват с вилица и се изпичат в предварително загряна фурна на 200 градуса до зачервяване. След като се охладят се разрязват внимателно с нож на две части. Изрезките от тестото също се изпичат и се натрошават за украса. В подходящ съд се поставя една платка, намазва се обилно с добре охладен крем ванилия. Могат да се наредят  нарязани на парченца плодове или да се поръси със сладко. Отгоре се поставя втората платка, намазва се с крем и т.н. Най-горният блат и страните също се намазват леко с крем. Наръсва се с натрошеното бутер тесто. Добре е десертът да престои поне няколко часа в хладилника. Да ви е сладко:)
   


5 коментара:

  1. Интересен, много бърз и лесен десерт.Веднага си записвам рецептата за " екстрени ситуации " , когато набързо трябва да приготвя нещо за десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Точно си мислех, че е време да направя Наполеон и то точно с бутер тесто :) Изглежда много апетитно и съм сигурна, че е голяма вкусотия!
    Поздрави, Радост!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна култова тортичка, Ради!
    Чудя се защо още не съм я направила и аз. А твоята изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен десерт,Радост,прекрасен баланс между хрупкави блатове и сочен крем с плодове и сладко,много добра рецепта,поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мога в момента само да цъкам и да се радвам на прелестните снимки........,но и утре е ден:)!
    Прелест си ни поднесла,Радост!

    ОтговорИзтриване