10 май 2015 г.

Телешко варено с домашен бял хляб

  Телешкото варено е прекрасна традиционна, наситена с аромати супа от българската кухня, която много харесвам и приготвям и през лятото, въпреки че е по-зимна.



Продукти:

500 г телешки джолан
1 глава лук
2 моркова
1 пащърнак
4-5 картофа
сол, олио, черен пипер
пресен магданоз
прясна целина



   Телешкият джолан се измива добре и се сварява предварително в тенджера под налягане. При варенето на месото може да се добавят малко лук и няколко зрънца черен пипер за по-добър аромат. Обикновено използвам обезкостен джолан, но ако е с кокал, след като се свари, месото трябва да се обезкости.
   Докато телешкото се вари, се приготвят зеленчуците. Лукът, морковите, пащърнакът и картофите се обелват, измиват и нарязват на кубченца. Когато нямам пресен пащърнак, използвам замразен, който специално си нарязвам на кубчета и замразявам във фризера. 


 На дъното на тенджера се налива малко олио и лукът се задушава за една - две минутки. Долива се бульонът от варенето на месото, след което се добавят зеленчуците и месото. Когато зеленчуците поомекнат, супичката се овкусява със 2-3 с.л. домашна подправка, сол и черен пипер. Домашната подправка придава още по-наситен аромат на бульона. Най-накрая, когато супата е готова, се прибавят и нарязаните на ситно магданоз и целина. 

  Поднасям ви ароматното телешко варено с домашен бял хляб.

Продукти за хляба:
500 г пшеничено брашно тип 500
ок. 300 мл. вода
1 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая







2 коментара:

  1. Ех, че вкусно! Домашна гозба с топъл хляб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Няма как да не е вкусна една такава домашна манджа и пухкавия, топъл хляб :) Много добро не го поднасяш, Радост :)
    Поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване