28 април 2015 г.

Козуначено тирамису

   Тъкмо когато реших, че сме приключили с яйцата и козунака от Великден, се оказах с цял козунак и реших да приготвя този десерт, с който да го оползотворя. Имайки предвид, че десерта ще се консумира и от деца, кремът доста се различава от оригиналния крем за тирамису. Не мога да се престраша да давам не децата сурови яйца и това е..... Липсва също така виното "Марсала", а количеството на кафето е намалено. Всичко това обаче изобщо не поречи на прекрасния вкус!



Продукти:
1 козунак
1 ч.ч. прясно мляко
2 ампули есенция ром
1 ч.л. нес кафе
1 ч.л. нескуик
какао за поръсване
За крема:
500 г. маскарпоне
5 с.л. пудра захар
100 мл течна сладкарска сметана



   Козунакът се нарязва на филийки. В прясното мляко се разтварят есенцията, кафето и какаото. Маскарпонето се разбива в купа с помощта на миксер. Прибавя се пудрата захар. В друг съд се разбива добре и сметаната. Изсипва се при маскарпонето и внимателно се смесва със шпатула. На дъното на подходящ съд се нарежда един ред козунак. Покрива се с пласт крем и отгоре се нарежда отново козунак. Напоява се леко с прясно мляко и се намазва с крем. Отгоре десертът се поръсва обилно с какао. Добре е да престои поне няколко часа в хладилник. Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. Ох,че вкуснооооооооо!
    Прелестен десерт,Радост!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е, удоволствие за кафето:). Иначе за яйцата в крема и аз много се притеснявах, още повече както казваш ти за деца, но откакто открих рецептата със крем Зобайон, при която се варят, то вече си ги правя така. Чудесно уползотворение на козунака:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. След Великден видях подобна рецепта, която направи Лора от Бон Апети и много ми хареса идеята, като голям почитател на Тирамису, но вкъщи козунак не остава и не можах да опитам как ще се получи. Май ще трябва да омеся специално за целта и да опитам рецептата, изглежда страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежа идея. На следващият козунак ще го докарам до тирамису.

    ОтговорИзтриване
  5. У нас козунаците никога не стигат до превъплъщения,затова ще се почерпя от твоя чуден следкиш,Радост,страхотна идея!

    ОтговорИзтриване