13 април 2015 г.

Градинарска мозайка

   Рецептата за градинарска мозайка е взаимствана от рецепта на Иван Звездев. В оригиналната рецепта каймата се запържва предварително, но аз предпочитам да запека ястието направо във фурната. Така се получава определено по-здравословен вариант, а и отнема по-малко време за приготвяне. Количеството на картофеното пюре, което приготвям също е по-голямо, тъй като ястието ми харесва с по-дебел слой отгоре. 


Продукти:
800 г кайма смес
1 ч.ч. царевица
1 ч.ч. грах
2 големи моркова
1 глава лук
сол, черен пипер, магданоз
кашкавал за поръсване

За картофеното пюре:
1 кг картофи
масло
сол, черен пипер
прясно мляко

 


   Морковът с обелва, нарязва на кубченца и заедно с царевицата и граха се сваряват докато поомекнат. 

 В това време се лукът се нарязва на ситно. Подготвя се и картофеното пюре. Използването на прясно мляко не е задължително. Желаната гъстота на пюрето може да се постигне и само с доливане на горещата вода от варенето на картофите. 


   В подходяща тавичка се размесват добре каймата, лукът и сварените зеленчуци. Овкусява се със сол, черен пипер и нарязан пресен магданоз. Долива се водичка и ястието се слага да се запича във фурната. Когато е почти готово, отгоре се разнася на равномерен слой картофеното пюре и се връща отново във фурната да се дозапече. Може да се поръси и с настърган кашкавал. Добър апетит!


2 коментара:

  1. Чудесна и апетитна мозайка! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Такова нещо и аз обичам. Само че слагам картофено пюре отдолу и отгоре.
    А твоите снимки са изкусителни!

    ОтговорИзтриване