1 март 2015 г.

Чийзкейк "Баба Марта"

     Честита Баба Марта! Бъдете бели и червени, румени и засмени!
   С наближаването на пролетта и след купищата сладки и тежки десерти през зимата, надделява желанието ми за по-леки ястия и десерти на масата. Не ми се върти около печката да пека блатове и да бъркам тежки кремове. Непрекъснато се оглеждам за нещо свежо, прясно, зелено и леко. Нооо... трябва още малко търпение:) Обаче, докато чакам свежите пролетни зеленчуци, да похапнем чийзкейк с извара и заквасена сметана. В чест на празника, реших днешното предложение да е в бяло и червено:) Мартеничките на снимките са изработени от децата. Пожелавам им преди всичко да са здрави, но и да са все така ентусиазирани и творчески настроени!






Продукти:
1 голям пакет обикновени бисквити
200 г. масло
1 течна есенция ванилия "D-r Oetcker"
ок.200 г пудра захар
500 г. извара "Олимпус"
1 голяма кофичка заквасена сметана
3 пак. желатин
ок 350 мл. компот от малини

   1 пакет желатин се оставя да набъбне в малко затоплен сок от компот, след което на водна баня или за няколко секунди в микровълновата печка се дозатопля още малко, докато се разтвор напълно. Смесва се с останалия компот и се излива във форма за торта или в съда, в който ще се приготвя чийзкейка. Аз разполагам с една форма и затова предварително я покрих с домакинско фолио, за да мога да извадя желето, когато стегне и да използвам отново формата за по-нататъшното приготвяне на чийзкейка.
   Бисквитите се смилат в блендер и се заливат са разтопеното масло. Ароматизират се с малко ванилия. Разстилат се на дъното и по стените на съда, като се притискат добре. Формата се прибира в хладилника, за да стегне бисквитената основа, докато се приготви плънката. 


   В подходящ съд, с помощта на пасатор се разбиват на пухкав крем изварата, заквасената сметана и пудрата захар. Ароматизира се с останалата част от есенцията. Количеството пудра захар може да се промени значително, според предпочитанията. Спрях се на извара "Олимпус", тъй като има доста фина структура. Към крема се добавят останалите две пакетчета желатин, разтворени по описания по-горе начин. Половината от сместа се изсипва в бисквитената "формичка". Прибира се в хладилника, докато стегне леко. Отгоре внимателно се поставя желето, след което се изсипва останалата част от крема. Прибира се отново в хладилника. Необходими са няколко часа, за да стегне наистина добре. Да ви е сладко! 





4 коментара:

  1. :)Чудесен начин да честитим празника на тази баба:)))
    Радост,бъди бяла и червена!
    Здрава и засмяна!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта, голяма красота е тук! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Баба Марта! Много здраве и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Този бабомартенски чийзкейк е много свеж и апетитен, Ради! Много хубава идея!
    Честита Баба Марта и на теб, и на цялото ти семейство! Да сте живи и здрави, весели и щастливи!

    ОтговорИзтриване