11 февруари 2015 г.

Тас кебап с телешко

   Тас кебапът е от любимите ми ястия през зимата. През лятото при изобилието от пресни и вкусни зеленчуци, много рядко се сещам него. Може да се приготви както със свинско, така и с телешко месо. 



Продукти:
ок. 800 г телешко месо/телешки джолан/
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. червено вино
1 средно бурканче домашен доматен сок/ 2 с.л. доматено пюре/
1 кубче телешки бульон
дафинов лист
бахар
сол
черен пипер
олио


  Месото се измива, нарязва на парченца и леко се запържва в подходящ съд, Долива се малко вода и червеното вино и се оставя на котлона да се дозадуши. Понякога, за по-бързо сварявам предварително месото в херметическа тенджера, след което го прибавям към соса и оставям да поврат малко заедно. Получава се също толкова вкусно. 


  Когато месото е готово, се прибавят лукът, чесънът и настърганият морков. Задушават се за 1-2 минути, след което се прибавят и доматите. Разбърква се много добре и се доливат малко водичка. Сосът се оставя да къкри на котлона. Подправя се със сол, черен пипер, бахар и дафинов лист и пожелание кубче бульон. Когато използвам домашен доматен сок, който обикновено не е толкова фино смлян като доматеното пюре, го смилам с пасатор, за да се стане по-фин и нежен. По желание, сосът се сгъстява с малко брашно, размито на кашишка със студена вода. 
Тас кебапът се поднася с картофено пюре или ориз и чаша червено вино, разбира се:)

2 коментара:

  1. Радост, как ме подсети за тази чудна манджичка. Сигурно с години не съм я правила. Твоята изглежда толкова вкусно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. И у дома е любим! Чудесен е станал!

    ОтговорИзтриване