28 ноември 2014 г.

Питка слънце




Продукти:
ок. 1 кг. брашно
1 кубче мая /2 пак. суха/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца
1-2 с.л. олио
250 мл вода
250 мл прясно мляко
ок. 60 масло

   В купичка със затоплената вода се разтваря маята. Добавя се захарта и няколко лъжици брашно и се оставя на шупне. В това време брашното се пресява два пъти. По средата се прави "кладенче" и в него се изсипват останалите продукти без маслото. От едното яйце се отделя жълтъка, който се използва за намазване на питката. Желателно е прясното мляко също да се затопли и яйцата да са със стайна температура, за да втаса по-бързо тестото. Омесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато увеличи значително обема си.


   За оформянето на тази питка тестото се разделя на 5 части. За съжаление не успях да снимам питката подредена преди изпичането. Първата част от тестото се оформя на топче и се използва за средата на питката. Другите четири части от тестото се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва са мекото масло и се нареждат една върху друга. Така подредените кори се навиват на стегнато руло, което се нарязва на "филийки" с остър нож. В намаслена тавичка първо се поставя топката тесто, отделена за центъра. Парченцата от "рулото" се нареждат около центъра като леко се застъпват. Питка се намазва с разбития жълтък, разреден с малко прясно мляко. Може да се поръси със семена. Тавичката отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса повторно, докато удвои обема си.
   Питката се изпича във фурната на 180 градуса за ок. 30-40 минути.


26 ноември 2014 г.

Тавче-гравче

   Много приятен балкански вариант на запечен фасул и прекрасна идея за разнообразяване на менюто по време на постите. 



   Адаптирано от тук


Продукти:
1 купа стар фасул
1 глава стар лук
5 скилидки чесън
2 чушки
1-2 ч.л. червен пипер
пресен магданоз
черен пипер, сол
олио, масло


   Фасулът се измива и сварява добре, като се сменя един път водата. Зеленчуците се нарязват на парченца и се задушават за няколко минути с малко олио. Прибавя се свареният и отцеден от водата фасул. Всичко се разбърква добре и се овкусява с няколко стръка нарязан пресен магданоз и подправките.  
   Разпределя се в гювечета, залива се с разтопено масло с малко червен пипер и счукан чесън и се запича във фурната. Аз долях в гювечетата и по 1/2 к.ч. бира и запекох, докато се изпари течността. По време на пости маслото спокойно може да се замени с малко олио.



21 ноември 2014 г.

Карфиол пане

   Лесно и вкусно!




Продукти:
1 средна глава карфиол
1 водна чаша бира
2 яйца
брашно
2 скилидки чесън
черен пипер, сол


   Карфиолът се измива и накъсва на розички. Предпочитам карфиолът да е по-хрупкав, затова не го варя, а директно го панирам или го заливам с вряла вода за минута. 

   Продуктите за панировката се пасират с пасатор. 
   Розичките се посоляват и всяка се потапя в панировката и се пържи в дълбок съд с олио. Готовите карфиолчета се отцеждат върху салфетка или кухненска хартия от излишната мазнина. Добре се комбинират с млечен чеснов сос и чаша червена вино:)
   

18 ноември 2014 г.

Наложена баница

   Класическа баничка, която винаги е добре дошла на трапезата:) 



Продукти:
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
300 г. обезсолено сирене 
125 г масло
1 пакет готови кори


  Яйцата се разбиват с тел. Прибавя се киселото мляко и се разбъркват добре, до получаване на хомогенна смес. Сиренцето се натрошава в отделна купа. Количеството сирене, което съм дала е ориентировъчно. Аз обичам баници богати на сирене и масло. Общо взето на принципа: "Колкото повече, толкова по-добре" :)
   Тавата се намазва добре с масло. На дъното се поставят две кори една върху друга. Отгоре са наръсва със сирене, сместа от кисело мляко и яйца и се разпределят малки парченца от маслото. Върху нея се поставя нова кора и т.н, докато свършат корите. Баницата се залива с останалата млечна смес. Отново  се разпределят малки парченца масло. Изпича се на ок. 200 градуса във фурната


16 ноември 2014 г.

Есенен спанак с ориз

   Освен, че е леко, лесно и вкусно предложение за коледните пости, това ястие е и чудесно разнообразие през есенните дни. 



Продукти:
250-300 г спанак
4 стръка пресен лук
1 ч.ч. ориз
4-5 стръка пресен магданоз
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
олио, сол, черен пипер

   Оризът се измива добре със студена вода и се запържва, докато стане "стъклен". Прибавят се нарязаните лук и спанак. Разбърква се добре и се доливат 3-4 ч.ч. гореща вода. Добавят се подправките. Когато водата се поеме от ориза, ястието се прехвърля в подходящ съд и се полива равномерно със заливка от киселото мляко и яйцата. Запича се на 220 градуса.  



12 ноември 2014 г.

Крем-супа с праз и карфиол

   Прекрасна и ароматна есенна супичка. Споделяла съм вече, че съм голям почитател на крем-супите, но тази комбинация от аромати определено ми допадна много. А съвсем не е за пренебрегване и факта, че е изключително бърза и лесна за приготвяне. 


Продукти:
1/2 средна глава карфиол
2 малки стръка праз
2 картофа
50 г масло
1 зеленчуков бульон
1 ч.ч. прясно мляко
черен пипер


 Зеленчуците се измиват добре, нарязват се на парчета и се сваряват до омекване. Когато са готови, част от зеленчуковия бульон се отцежда, а зеленчуците се пасират с останалата част от бульона. Прибавят се маслото, сол, черен пипер, кубчето зеленчуков бульон и прясното мляко. Ако е необходимо се долива още от заделения зеленчуков бульон, докато се постигне желаната гъстота. 

   Супичката може да се поднесе с лъжица квасена сметана, която придава още плътност и аромат. 


9 ноември 2014 г.

Френска селска торта с дулсе де лече

   Много отдавна се бях заканила на тази тортичка, която се оказа много приятна за приготвяне, а крема реших да обогатя с малко дулсе де лече.



Продукти:

Блат:
180 г захар
100 г масло
4 с.л. мед
2 яйца
2 ванилии
1/2 ч.л. сода
ок. 450 г брашно

Крем:
1 голяма кафичка заквасена сметана

ок. 200 г. смлени орехи за украса



   На технологията за приготвяне на блата се доверих на Илина и съвсем точно спазих указания. Медът, захарта и маслото се загряват в касерола, докато се разтопи захарта, след което при енергично бъркане се добавя содата. Сместта постепенно утихва и продължава да се вари, докато придобие карамелен цвят и ухание. Към готовата и охладена течност се прибавят при разбитите жълтъци и ванилията. Постепенно се прибавя брашното, като докато е възможно се бърка с миксер, а когато тестото започне да се сгъстява прекалено много, тестото се доомесва на ръка. Тестото не трябва да бъде  твърдо, но не бива и да лепне. Разпределя се на 6-7 топки, според размера на формата за печене. С помощта на малко брашно се разточват тънки кори, които се изпичат на 175-180 г върху хартия за печене. Изпичат се доста бързичко.


   Докато се охладят блатовете сe приготвя кремът, който е от лесен по-лесен. Квасената сметана се разбива с миксер, докато се поеме добре дулсе де лечето и се получи нежен крем. Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Прибира се в хладилника за да стегне и се покрива със смлени орехи. Добре е тортата да престои една нощ в хладилника, преди да се поднесе. Да ви е сладко:)


3 ноември 2014 г.

Ризото с праз, маслини и чушка

   Ето и един много ароматен, есенен вариант за ризото, които много се хареса у дома. Особено подходящ за късите зимни работни дни, когато няма много време за готвене. Преди време доста пренебрегвах праза, но през последните години, откакто го отглеждам в градината открих, че всъщност е прекрасен зеленчук с необятно приложение....



Продукти:
2 ч.ч. ориз
4 печени червени чушки
1 шепа нарязани обезкостени маслини
2 средни стръка праз
сол, черен пипер
бучка масло
кашкавал за поръсване
1 ч.ч. бяло вино
1 зеленчуков бульон


   Празът се нарязва на колелца, задушава се в дълбок тиган за кратко с бучка масло, колкто да омекне леко и се отделя се в отделен съд. В същия тиган с малко олио се запържва оризът, докато стане стъклен. Постепенно се добавят бялото вино и ок  5 ч.ч. гореща вода като леко се разбърква. Когато оризът започне да поомеква се добавят и празът, заедно с нарязаните на парченца маслини и печена чушка. Овкусява се със сол, черен пипер и един зеленчуков бульон. Настърганият кашкавал се поръсва, щом оризът поеме течността изцяло. Поднася се топло, а ароматът е неустоим :)