24 октомври 2014 г.

Тиганици

   За утрини, когато на децата не им се ядат филии, а мама няма време за нещо специално, тиганиците са идеалното решение. 




Продукти:
2 яйца
1 к.ч.прясно мляко
1 ч.ч. вода
брашно
сирене
щипка бакпулвер
сол,олио за пържене

   Яйцата, прясното мляко и водата се разбиват добре. Прибавя се брашно, докато се получи смес с гъстота нещо средно между палачинково и кексово тесто. Добавя се щипка сол, щипка бакпулвер и натрошеното сирене. В оригиналната рецепта, която аз зная, няма бакпулвер, но аз предпочитам  да сложа малко, тъй като стават по-пухкави.
    Загребва се с лъжица от сместа и се пуска в малък дълбок съд със силно нагорещено олио. Пържи се от двете страни до златисто. Не отнема много време. Желателно е готовите тиганици да се отцедат от излишната мазнина върху салфетка или кухненска хартия. 
     Еднакво вкусни са и със сладко или мед и със сиренце:)

20 октомври 2014 г.

Прясно зеле с масло и копър

   Прясното зеле е леко ястие, с което обичам да разнообразявам менюто, а напоследък този вариант с масло и копър ми е слабост. Получава се много свежа и ароматна комбинация.


Продукти:
1 средно голяма зелка
ок 70 г. масло
4 скилидки чесън
2 ч.л. червен пипер
1 малък домат
няколко стръка пресен копър
сол, олио, черен пипер



  Чесънът се накълцва на ситно и се задушава за няколко секунди в разтопеното масло. Прибавя се зелето, нарязано на парченца. Разбърква се добре, така че зелето да се оваля с маслото. Задушава се за няколко минути и се долива гореща вода. Подправя се с червения, черния пипер и доматите. Ястието се оставя да къкри на котлона. Когато зелето омекне, се добавя и солта. Преди да отстраните тенджерата от котлона, поръсете с нарязания копър и разбъркайте добра. Много хубава комбинация се получава, ако се прибави и люта чушка, която да придаде лека пикантност. При поднасянето също може да се поръси с пресен копър.



17 октомври 2014 г.

Фритата с праз, сирене и маслини

   Вариация на едно от най-бързите ястия след бърканите яйца, които могат да се приготвят за хапване :) Не съм се старала да измервам точното количество на продуктите, тъй като тук всичко е въпрос на вкус, а и наличност в хладилника.


Продукти:
6 яйца
1 голям стрък праз
1 шепа маслини
ок. 30 г масло
филе, бекон или траен колбас
сирене
кисели краставички
настърган кашкавал
черен пипер


   Празът се нарязва на колелца и се задушава до омекване в маслото. За по-наситен вкус на ястието, колбасът се нарязва на кубчета и се запича на сух тиган. Киселите краставички и маслините също се наситняват, а сиренето се натрошава. Всички продукти се смесват добре и към тях се прибавят разбитите с тел яйца.



     Единият вариант е да се изсипе сместа в подходяща намаслена форма и да се изпече във фурната на 200 градуса за ок. 20 минути. Другият вариант е да се изпържи в тиган, но аз предпочетох по-здравословния. Добър апетит!


7 октомври 2014 г.

Редено имамбаялдъ

     От няколко години приготвям това ястие по този начин. По-равномерното разпределение на продуктите определено ми допада повече.





Продукти:

3 патладжана
3 моркова
4 домата
1 глава стар лук
7-8 скилидки чесън
пресни магданоз и целина
олио/зехтин, сол, черен пипер


   Патладжанът се нарязва на тънки филийки и се оставя да престои в солена вода, за да се отцеди горчивия сок, след което се запържва леко. Желателно е изпърженият патладжан да се нареди върху кухненска харитя или салфетка, за да попие излишната мазнина и да не стане прекалено мазно ястието.

   В отделен съд се с малко зехтин се задушават за кратко нарязаните лук и чесън. Прибавят се нарязаните моркови и 2 настъргани домата. Сосът се вари, докато се поизпари водата и се  овкусява със сол, черен пипер и нарязаните на ситно магданоз и целина. Понякога при зеленчуците добавям и малко пресни чушки. 
   В тавичка или друг подходящ съд се нареждат на пластове домат, нарязан на кръгчета, патладжан, сос и т.н. Най-отгоре се нареждат кръгчета домат. Ястието се запича във фурната на 220 градуса. Добър апетит!


1 октомври 2014 г.

Борш със свинско и супа от листенца:)

   Неусетно дойде време и за по-есенни рецепти като тази тук. От горките снимки в сумрака нищо не излезе, но пък супичката стана страхотна.  



Продукти
500 г. свинско за готвене
1 гл. стар лук
3 скилидки чесън
1 голям морков
1-2 зелени чушки
1 малка гл. цвекло
резен прясно зеле
2 картофа
магданоз и целина /пресни/
2 с.л. оцет
сол, черен пипер, олио


   Когато приготвям тази супичка винаги първо леко задушавам почистеното и нарязано на ситно месо, след което го оставям да се вари, а в това време приготвям зеленчуците.
  Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават за няколко секунди с малко олио. Прибавят се нарязаните на ситно чушки, настърганите морков и цвекло и оцета. Задушава се отново за няколко минутки, след което се добавя и горещият бульон със свинското. Зелето и картофите се нарязват на малки парченца и се изсипват във врящия бульон. Добавянето на картофи не е задължително, но аз съм любител на богатите на зеленчуци супи. Вари се догато зеленчуците омекнат.

   
   Супичката се овкусява със сол и черен пипер, а когато е готова се прибавят и нарязани на ситно магданоз и целина.
  А ето я и супичката на малката госпожичка, която тя "сготви", аранжира и снима съвсем сама, след което тържествено заяви, че иска да си качва рецептите в блог като мама.....:):):):) Едва ли има смисъл да описвам, как първо избухнах в бурен смях, а само след миг усмивката ми "леко" се видоизмени, когато в главата ми нахлуха размислите на тема какъв модел за подражание за децата си сме.... Дано да е добър:)