30 август 2014 г.

Кьопоолу с печени чушки

   След малко ваканция /винаги може и повече :)/ ето и един любим вариант на кьопоолу - с прясно изпечена чушка и домат. Всъщност патладжанът не е от най-полезните зеленчуци, но пък не мога да устоя на изкушението по това време на годината.


Продукти:
4 средни патладжана
3 изпечени червени чушки
1 домат
4 големи скилидки чесън
сол, зехтин, пресен магданоз


   Няма кой знае какво за обяснение при приготвянето на кьопоолу.  Патладжанът се измива добре и се изпича. Аз го пека във фурната на 200 градуса. Изпеченият и още горещ патладжан се поставя в тенджера и се похлупва, за да се задуши, а сокът, който се отцежда се изхвърля. 
   Доматът се настъргва и с малко зехтин се задушава на котлона, докато се изпари водата. 



   В това време патладжанът се намачква с вилица, а чушките се обелват и нарязват на малки парченца. Когато доматът е готов, всичко се обърква добре и си овкусява със сол, наситнен магданоз и счукания чесън. Ако е необходимо се добавя и още малко зехтин, а за любителите на по-силни усещания може и повечко чесън :) 





14 август 2014 г.

Салата с домати, синьо сирене и босилек


Едно свежо и вкусно предложение за разнообразяване на лятната трапеза!


Продукти:

домати
синьо сирене
пресен босилек
чесън
маслини
сол, зехтин





   Както при всички салати при мен, точни количества от продуктите няма. Всичко е въпрос на настроение:) 

12 август 2014 г.

Торта "Горска приказка"

   
    Вчера моята малка госпожица навърши дълго блянуваните от нея 7 годинки! Честит рожден ден, мое малко мишленце! Бъди здрава, щастлива и все така очарователна и засмяна! Обичам те! 


  И партито и тортата се очакваха с голямо нетърпение. За съжаление времето за приготовления и снимки беше твърде ограничено, но все пак може да се почерпите с нашата торта "Горска приказка!"




   Блатовете за тортата са от пандишпаново тесто, а кремът е комбинация от маскарпоне, шоколад и бита сметана.

Продукти за 2 блата:
4 яйца
100 г захар
100 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия


  Общо приготвих 4 блата. Два с чисто ванилов аромат и два какаови, като 2 лъжици брашно замених с 2 лъжици какао. Блатовете се изпичат за ок. 10-15 мин. на 180 градуса.

Продукти за крема:
1 бял шоколад
1 кафяв шоколад
1 кутия маскарпоне
250 мл сладкарска сметана



  Масакрпонето се разбива с няколко лъжици пудра захар до пухкав крем. Желателно е предварително да се остави малко на стайна температура. Ако не сте любители на по-сладките кремове, може и да не се добавя захар, тъй като шоколадът дава достатъчно сладост.  В отделни купички на водна баня се разтопяват шоколадите. Разбитото маскарпоне  се разделя на две части и към него внимателно се прибавя разтопеният и охладен шоколад. Разбива се сметаната до твърд сняг и се разпределя към двата цвята крем.

  
   За сиропиране използвах леко разреден сок от компот от праскови с няколко капки есенция от ром, а между всеки блат освен с крем, покрих и с малини и парченца праскови.

Продукти за украса:
50 мл. сладкарска сметана
200 мл. течна неподсладена сметана
200 г бял шоколад

    Неподсладената сметана се загрява до кипване и се отстранява от котлона. Прибавя се натрошения шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Когато шоколадовата смес се охлади много добре, се разбива с миксер на пухкав крем, към който внимателно се прибавя и разбитата на твърд сняг сладкарска сметана. С този крем се измазва тортата и се оставя да стегне за няколко часа в хладилника, а най-добре и цяла нощ.



6 август 2014 г.

Пилешка супа "за душата"

    Пилешка супа "за душата" или класическа пилешка супа с фиде и застройка. Щом гребнахме с черпака от горещата ароматна супичка, единодушно решихме, че най-доброто име, което може да й се даде е именно Пилешка супа "за душата". Ароматното бульонче е направо като еликсир. 




Продукти:
2 цели пилешки бутчета
1 глава лук
3 моркова
3-4 средни картофа
1 шепа фиде
1-2 резена лимон
1 яйце
3-4 с.л. кисело мляко 
пресен магданоз
прясна целина
сол, черен пипер, олио

Пилешките бутчета се измиват добре и се сваряват, за да могат да се обезкостят и месото да се нареже на парченца. По време на варенето бульонът се отпенва. В това време се подготвят зеленчуците, като всичко се нарязва на малки кубченца. 


  
   Месото се нарязва на парченца и се връща в бульона. Прибавят се зеленчуците, малко олио и подправките и тенджерата се връща на котлона. Когато зеленчуците омекнат, се добавя и фидето. Много ми харесва ароматът, който придава лимонът на тази супа, затова често по време на варенето пускам и няколко резенчета лимон. Напоследък има пилешки бутчета, които отделят толкова много мазнина, че понякога изобщо не се налага да се добавя олио. 
    Най-накрая супата се застройва с яйце, разбито много добре в малко мляко и се поръсва с пресен магданоз и целина. 


3 август 2014 г.

Пълнени чушки със сирене и царевица

   Пълнените чушки със сирене във всякакви вариации са много леко, бързо и приятно ястие за лятото. За съжаление вкъщи децата обикновено не се отнасят с много любов към чушките :), но все пак ги хапват... С първите чушки в градината тази година приготвих тези чушчици. Дано ви допаднат. Продуктите са за ок. 10-15 чушки, но не много големи.



Продукти:
ок. 10-15 зелени чушки
1 глава лук
3 скилидки чесън
200 г. сирене
400 г извара
1 шепа варена царевица
1 морков
2 яйца
шепа пресни листа от босилек
зехтин
сол, черен пипер


   
   Аз използвах замразена царевица и затова започнах с нея. Докато се вари царевицата, се нарязват лукът и чесънът на малки парченца. Морковът се почиства добре и също се нарязва на малки парченца, а когато царевицата е готова се задушава в малко зехтин, заедно с лука, чесъна и царевицата. Сиренето и изварата се намачкват с вилица много добре, а ако са много твърди и сухи може да се добавят 1 -2 с.л. кисело мляко, за да се улесни получаването на по-хомогенна смес. 

   Охладената смес от царевица и моркови се прибавя към сиренето. Чукват се две яйца, овкусява се със сол, черен пипер и нарязани на ситно листа от босилек. Всичко се разбърква много добре и с получената смес се пълнят почистените от семките чушки. 


     Напълнените чушки се нареждат в леко намазнена тавичка, в която се долива малко вода. Изпичат са във фурната на ок. 200 градуса, като при необходимост се долива малко вода, за да не загорят. По средата на печенето ги обръщам внимателно, за да се запекат по-равномерно. По принцип чушките могат да се надупчат леко с вилица в крайчето, но аз не го правя и пак се получават чудесни. 


2 август 2014 г.

Калмари пане

  Панираните калмари са страхотно мезе и за бира и за вино, което скоро открих, че става прекрасно и в домашни условия. Преди това бях опитвала панирани калмари само в капанчетата на морето. 


   
   Преди да панирам калмарите, реших да ги мариновам за 1-2 часа. Необходимите продукти за ок. 2 туби са:

Продукти
2 туби пресни калмари
сол
1 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
щипка червен пипер
щипка черен пипер
1 яйца
2-3 с.л. брашно, олио                                                                          за пържене

    Калмарите се измиват добре и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и се разбъркват добре в марината от 3 скилидки чесън, червен и черен пипер и зехтин. 

   За панировката яйцето, брашното и една скилидка чесън се разбиват с пасатор. Другият вариант е скилидката чесън да се счука предварително и яйцето с брашното да се разбият с тел.  Панировката се овкусява със сол и черен пипер. Ако е прекалено гъста може да се долее малко водичка или бира. Всяко пръстенче се потапя добре в марината и се изпържва в дълбок съд със силно нагорещена мазнина. 
   Калмарите поднесох наръсени със счукан чесън и пресен лимонов сок.