3 ноември 2014 г.

Ризото с праз, маслини и чушка

   Ето и един много ароматен, есенен вариант за ризото, които много се хареса у дома. Особено подходящ за късите зимни работни дни, когато няма много време за готвене. Преди време доста пренебрегвах праза, но през последните години, откакто го отглеждам в градината открих, че всъщност е прекрасен зеленчук с необятно приложение....



Продукти:
2 ч.ч. ориз
4 печени червени чушки
1 шепа нарязани обезкостени маслини
2 средни стръка праз
сол, черен пипер
бучка масло
кашкавал за поръсване
1 ч.ч. бяло вино
1 зеленчуков бульон


   Празът се нарязва на колелца, задушава се в дълбок тиган за кратко с бучка масло, колкто да омекне леко и се отделя се в отделен съд. В същия тиган с малко олио се запържва оризът, докато стане стъклен. Постепенно се добавят бялото вино и ок  5 ч.ч. гореща вода като леко се разбърква. Когато оризът започне да поомеква се добавят и празът, заедно с нарязаните на парченца маслини и печена чушка. Овкусява се със сол, черен пипер и един зеленчуков бульон. Настърганият кашкавал се поръсва, щом оризът поеме течността изцяло. Поднася се топло, а ароматът е неустоим :)




4 коментара:

  1. Много апетитно ризото! Само чушка не съм му слагала, но ще пробвам следващия път :)
    Поздрави, Радост и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. О, чудесно е това ризото и аз още рано, рано се промъквам тук с една виличка:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно ризото,Радост,съвсем по мой вкус е!Хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз му се възхитих на това апетитно и изкушаващо ризото, Радост :)..., хем оризчето обожавам, хем добавките са ми от любимите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване