7 октомври 2014 г.

Редено имамбаялдъ

     От няколко години приготвям това ястие по този начин. По-равномерното разпределение на продуктите определено ми допада повече.





Продукти:

3 патладжана
3 моркова
4 домата
1 глава стар лук
7-8 скилидки чесън
пресни магданоз и целина
олио/зехтин, сол, черен пипер


   Патладжанът се нарязва на тънки филийки и се оставя да престои в солена вода, за да се отцеди горчивия сок, след което се запържва леко. Желателно е изпърженият патладжан да се нареди върху кухненска харитя или салфетка, за да попие излишната мазнина и да не стане прекалено мазно ястието.

   В отделен съд се с малко зехтин се задушават за кратко нарязаните лук и чесън. Прибавят се нарязаните моркови и 2 настъргани домата. Сосът се вари, докато се поизпари водата и се  овкусява със сол, черен пипер и нарязаните на ситно магданоз и целина. Понякога при зеленчуците добавям и малко пресни чушки. 
   В тавичка или друг подходящ съд се нареждат на пластове домат, нарязан на кръгчета, патладжан, сос и т.н. Най-отгоре се нареждат кръгчета домат. Ястието се запича във фурната на 220 градуса. Добър апетит!


1 коментар:

  1. Допада ми всякак и в къщи ще се хареса:). Чудесно ястие, с вкусни продукти и много апетитно поднесено! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване