10 юли 2014 г.

Ризото със зеленчуци

    Отдавна не се бях сещала да направя подобно ризото, а сега, когато има толкова свежи пресни зеленчуци е идеалния момент. Получава се чудесно. Контрастът между мекотата на разтопения кашкавал и хрупкавите зеленчуци е божествен. Единственото лошо е, че много бързо свършва. 




Продукти:
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 шепа грах
1 шепа царевица
1 малка тиквичка
3 моркова
3 чушки
2,5 ч.ч. ориз /малки/
2 ч.ч. бяло вино
2 бр. зеленчуков буьон
сол, черен пипер, зехтин
ок. 60-70 г кашкавал

    
   Първо приготвих зеленчуковата смес. За тази цел  морковът, тиквичката и чушката се нарязват на парченца и заедно с граха и царевицата се задушават с малко зехтин до омекване. Най-накрая се прибавя и нарязаната тиквичка. Зеленчуците се разбъркват добре и се оставят на котлона за още няколко минути.

    
     Оризът се измива много добре на течаща вода. В голям тиган се запържва заедно с лука и чесъна, докато стане "стъклен", след което се прибавят зеленчуците. Натрошават се двете кубчета бульон. Разбърква се добре и се прибавя ако е необходимо още сол и черен пипер. 



    На няколко пъти се налива виното и още 6 ч.ч. топла вода. Готви се докато оризът поеме водата, като периодично леко се разбърква. Когато тиганът се свали от котлона, ястието се поръсва с настърган кашкавал и отново леко се разбърква.



1 коментар:

  1. Чудесно лятно ястие, РАдост! Много свежо и леко за горещите дни.
    Поздрави и хубава ден :)

    ОтговорИзтриване