9 юни 2014 г.

Постен грах с масло

      Много обичам това време на годината. Градината започва да се пълни с плодове и пресни зеленчуци, а за мен няма по-вкусно ястие от приготвеното с пресни продукти, като този грах. Ароматът му е несравним с този на замразения и през последните години не пропускам да го приготвя. 


Продукти: 

ок. 500 г пресен грах /почистен/
6-7 скилидки чесън
2 моркова
60 г масло
2 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
няколко стръка копър и магданоз
сол, черен пипер

  Грахът се вари предварително с малко вода, докато поомекне и се отцежда. Когато е наистина пресен и не е престарял, увира много бързо. В друг подходящ съд се загрява леко зехтинът и се прибавя маслото. 
Щом се разтопи се добавят и нарязаните на ситно чесън и морков. Задушават се за няколко минутки, след което при тях се изсипва и грахът. Разбърква се добре и отново се оставя да се задушава за няколко минути. Долива се водата от варенето на граха и се прибавя червения пипер. Брашното се разбива на гладка кашичка с малко студена вода и постепенно се прибавя към ястието. Когато зеленчуците се сварят добре, се посолява и поръсва с черен пипер. Пресният копър и магданозът се добавят най-накрая, когато ястието се дръпне от котлона. Така най-добре се запазват ароматът и свежестта им. Добър апетит!

    

2 коментара:

  1. Любима гозба,че и лъжицата си приготвила,Радостче,сядам и аз на масата,много,много апетитно е!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз много обичам пресен грах, няма нищо общо със замразеният. Страхотно си го приготвила и поднесла! Поздрави!

    ОтговорИзтриване