7 юни 2014 г.

Салата Цезар с риба тон

   След толкова зелена салата реших, че време да се поразнообразя пролетното меню с нещо друго. Ето я и салата Цезар с риба тон така, както на мен ми допада - с повечко сосче и риба тон.


Продукти:

1 голяма къдрава маруля
2 скилидки чесън
1 рохко сварено яйце
сокът от 1/2 лимон
50-70 мл зехтин
2 с.л. горчица
1/2 ч.л. сос Уорчестър
1 пак. риба тон
черен пипер, сол
пармезан или кашкавал за поръсване
крутони /от 3-4 филии стар хляб/

   Марулята се измива, подсушава и накъсва на парчета. Може да се прибере за известно време в хладилникa, за да стане по-хрупкава. В това време се приготвя сосът. Зехтинът, чесънът, яйцето, лимонът, горчицата и сосът Уорчестър се пасират до хомогенност. Въпреки, че оригиналната рецепта се приготвя със сурово яйце, аз лично предпочитам да го сваря. Ако е необходимо се добавя още малко сол. 


   
   Непосредственото преди поднасянето, нарязаната маруля леко се обърква с част от соса. Отгоре се разпределят рибата и крутоните. Залива се с останалата част от соса и се поръсва с пармезан и черен пипер.  

 При приготвянето на крутоните може филийките предварително да се натрият с чесън. След като се нарежат на кубчета, се напръскват с малко зехтин, поръсват се с черен пипер и се запичат.






1 коментар:

  1. И на мен ще ми допадне, само като я гледам и усещам:))) Страхотна салатка! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване