3 юни 2014 г.

Пълнен заек в соев сос

       Топлото време не е най-подходящо за приготвянето на подобно ястие, което изисква часове във фурната, но така се случи, че се оказах с един голям заек в хладилника. Докато се чудех какво да го правя, се сетих за един приказен печен заек, който бях виждала при Пепи, а тя е ненадминат майстор на заешкото. Благодаря, Пепи, за прекрасните рецепти, които споделяш с нас. Така реших, че ще е с марината от соев сос, а плънката класическа с ориз, малко дроб и гъби. 


    Продуктите за марината направо давам от рецептата на Пепи за Печен заек

150 мл бяло вино
100 мл соев сос
50-60 мл зехтин/олио
7-8 скилидки чесън

   За плънката:

2 ч.ч. ориз
дроб от заека
250 г гъби печурки
3 стръка пресен лук
1 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер, малко соев сос, масло

   Приготвяне

    Заекът се измива, подсушава и наръсва със сол и черен пипер. Чесънът се обелва и нарязва на малки парченца. С помощта на остро ножче се правят прорезчета в месото, които се пълнят със смес от нарязания чесън и малко от зелената част на пресния лук. Реших да поставя в дупчиците и по едно малко парченце масло, тъй като заешкото месо е сухо. 
    В подходящ съд се смесват съставките за маринатата. Заекът се поставя вътре, облива се добре от всички страни и се оставя да престои в хладилника поне няколко часа, а най-добре и цяла нощ. 
  За приготвянето на плънката, реших отделно да задуша гъбите с малко масло и соев сос - една от любимите ми комбинации. Докато гъбите се задушават, се измива много добре оризът и заедно с нарязания на парченца дроб се запържва в малко зехтин или олио, докато стане "стъклен". Когато е готов, се прибавят гъбите, лукът, сол и черен пипер и се доливат виното и 4-5 ч.ч. вода.
   Щом оризът поеме водата, плънката се отстранява от котлона и се оставя да се охлади. Заекът се напълва и се зашива със здрав конец. Премества се в съда, в който ще се пече, като освен сосчето от маринатата, се доливат и малко бира или вода. 
   

   Покрива се с фолио или се похлупва и се пече на 200 градуса ок. 3 часа. Периодично съдът се отваря и заекът се облива със соса. Ако е необходимо се добавя още течност. Накрая, за ок. 20-30 мин. капакът се маха, за да се дозапече и да хване хубава коричка. Аз лично трудно устоявам на такава гледка ... :)

  

4 коментара:

  1. а питаш ли нас, дето само ще го гледаме, как ще устояваме на тази гледка днес - цял заек в грънец :)
    Чудесен ти е станал зайкото, Радост, наслада за очите и небцето е бил!
    Поздрави и хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е станал, каква хрупкава коричка, много апетитно ти се е получил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките са толкова покъртително красноречиви,че не остава място за повече думи,а само за аплодисменти!Страхооотен,великолепен е,Радост!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно, направо не мога да му устоя!!! Поздравления и от мен!!! Мисля да го приготвя тази вечер и после ще ви споделя резултата.

    ОтговорИзтриване