1 юни 2014 г.

Торта с ягоди за 1-ви юни

    Честит празник дечица! Бъдете здрави и нека винаги личицата ви са озарени от усмивка! Обичам ви, момичета!  

    
   В последния момент реших да зарадвам децата за празника с торта, а тъй като на пазара изобилства от ягоди и децата ги обожават, естествено трябваше да е с шоколад и ягоди. При Елти си бях харесала една рецепта за торта и реших да използвам тази основа, а кремът да е от квасена сметана с течен шоколад. 
     
Продуктите за блата са от торта Вахау при Елти:




















4 яйца
140 г захар
80 г брашно
5 г бакпулвер
50 г ситно нарязан шоколад
140 г едро  смлени орехи
1 ванилия



Продукти за крема:

1 голяма кофичка заквасена сметана /400 г/
ок 300 г течен шоколад

Продукти за пълнежа и украсата:

700 г ягоди
1 бял шоколад
шоколадови пурички

    
         Не разполагах с галета и аз я замених с брашно, като изцяло спазих нейната технология за приготвяне на блата. Единствената разлика е изпичането, което на мен ми отне малко повече време. 
       Яйцата се разбиват до побеляване със захарта. Прибавя се и ванилията. Брашното и бакпулверът се смесват в отделен съд,  след което се прибавят към яйчената смес. Разбива се добре и с помощта на шпатула се добавят орехите и шоколадът. Сместа се разделя на две части и се изпичат два блата на 180 градуса. 

      Рецептата за този толкова лесен и много вкусен крем ми каза една приятелка  преди няколко години и от тогава определено ми е един от любимите. Комбинацията от шоколад и свежестта на заквасената сметана е фантастична. Приготвя се изключително лесно, като двете съставки се разбиват до хомогенна смес. Съотношението на сметана и шоколад, които съм дала е приблизително и зависи от това, колко сладък ще е кремът. 
        Първият блат се намазва обилно с крем. Отгоре плътно се покрива с нарязани на едри парчета ягоди и отново се намазва с крем. Поставя се втория блат. Тортата се измазва с останалия крем и се украсява. Да ви е сладко! 








6 коментара:

  1. Честит празник на децата, живи и здрави и безгрижни да растат! И при теб тортата е фантазия, много вкусна и красива! Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И за мен едно парченце от тортата, ако може, но малко по дебеличко, защото е толкова изкусителна....:)
    Радост, много свежо и пролетно предложение!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! Много обичам ягодови торти и в комбинация с шоколад са още по-вкусни! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко красива и вкусна торта, като детска усмивка! Браво, Радост! С този крем ще е колкото свежа, толкова и неустоима :) Сигурна съм, че на дечицата им е харесала, а аз бих искала да взема снимка за албума на читателите, ако нямаш нищо против :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се че нямам :) А тортата наистина предизвика много детски усмивки. Хубав ден и на теб!

      Изтриване