12 май 2014 г.

Сарми с лапад на фурна

     При толкова свеж лапад в градината, определено дойде ред на тези любими посни сармички.



Продукти:


2 връзки пресен лапад
4 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 ч.ч. ориз
1 морков
2 ч.ч. доматен сок
4-5 стръка магданоз
1 връзка гьозум
сол, олио, черен пипер

     Тези сармички приготвям винаги през почивните дни, тъй като изискват повече време за свиване.
     Лукът и чесънът се почистват, измиват и нарязват на ситно, а морковът се настъргва на ситно ренде. Оризът се измива добре на течаща вода, след което се запържва в олио, докато стане "стъклен". Лукът, чесънът и морковът се прибавят в края на запържването за 1-2 минути. Прибавят се доматеният сок и подправките. Не е необходимо оризът да омекне напълно, тъй като поема още вода по време на печенето. Листата лапад се почистват от дръжките, а средната жилка отзад на листото се изтънява. Измиват се и се запарват за няколко секунди във вряла вода. Ако се прекали със запарването листата се разкапват и това затруднява свиването на сармичките. С помощта на чаена лъжичка се свиват малки сармички, които се нареждат в тава, намазана с олио.



     Когато тавата се запълни, сармичките се заливат с вода и се запичат във фурната на 200-220 градуса. Поднасят се млечно-чеснов сос.


3 коментара:

  1. Ах, че красиво на тази полянка с вкусна храна и приятна компания! Прекрасна нова седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Тези сърмички ми напомниха, че тази пролет не съм притготвяла от тях. Не знам с каква плънка ще реша да ги напълня, но ще разнообразя трапезата си в най-скоро време с тях!
    Твоите сърмички изглеждат толкова апетни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване